Verhetetlen ez a kerület az újépítésű ingatlanok piacán

Enyhe áremelkedés után frissen csatlakozott a millió feletti átlagos négyzetméterárral rendelkező kerületek közé a hatodik legdrágább fővárosi kerületnek számító XIII. kerület. Változatos használt és új ingatlanpaletta várja az otthonteremtési céllal vásárlókat és befektetőket, akiknek használt ingatlanok esetében 985 ezer, új lakások tekintetében 1,27 millió forintos átlagos négyzetméterárra érdemes készülniük a Duna House szakértői szerint.

A Duna House értékesítési adatai alapján a 2023-as, alacsony fordulatszámon pörgő ingatlanpiacon negyedével kevesebb tranzakció zárult a fővárosban, mint az azt megelőző évben. Az otthonteremtési céllal vásárlók és az ingatlanbefektetők körében is népszerű XIII. kerület 2022-ben a Budapesten értékesített ingatlanok 10 százalékának adott otthont, tavaly azonban enyhén mérséklődött a kerület keresettsége, az összes fővárosi adásvétel 9%-a zárult ezen a területen.

A színes ingatlanpiaci kínálattal rendelkező kerületben megtalálhatóak a régi bérházak téglaépítésű lakásai, dunai panorámás lakótelepi lakások, kertvárosi környezetben található családi házak, korszerű lakóparki ingatlanok és a felsoroltak mellett számos újépítésű projekt is elérhető a területen.

A változatos ingatlankínálat láttán nem meglepő, hogy a Duna House kerületek népszerűségét vizsgáló felmérése szerint az elmúlt egy évben mindössze négy alkalommal előzhette meg másik kerület az egyébként rekordernek számító, legtöbb alkalommal, legkeresettebbnek mondott XIII. kerületet. A diadalmenet az idei évben is folytatódni látszik, ugyanis az ingatlanközvetítő közreműködésével lakást kereső érdeklődők 18,1%-a jelölte meg a keresés során preferált területként a kerületet 2024 januárjában

– kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Nem csak a sokszínű felhozatal, az ingatlanárak is vonzóvá teszik a kerületet a vásárlók számára. A Duna House közbenjárásával 2023-ban értékesített használt és újépítésű ingatlanok adatai alapján a XIII. kerület összességében a hatodik legdrágább kerületnek számít a fővároson belül, 1,023 millió forintot fizettek a vásárlók a kerületi ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan a tavalyi év során. A kerület egyébként a 2022-es átlaghoz képest 3%-os áremelkedést produkált 2023-ban, így frissen csatlakozott a millió feletti átlaggal rendelkező kerületek közé. Amennyiben csak az új tulajdonosra talált használt ingatlanok adatai alapján számítjuk a kerületi négyzetméterárat, úgy az átlag mindössze 985 ezer forint. A kerületben egyébként használt ingatlanra 52,2 millió forintot áldoztak átlagosan a vevők, amelyek 53 négyzetméteres alapterülettel rendelkeztek.

Újépítésű ingatlanok tekintetében Budapest vezető kerülete a XIII. kerület, ugyanis itt hirdettek meg a legtöbb, 6577 darab elérhető újépítésű lakást a Duna House Barométer 2023. negyedik negyedéves adatai alapján. Aki újépítésű ingatlan vásárlása mellett dönt a XIII. kerületben, annak a használt ingatlanok esetében kalkulált átlag 30%-ával magasabb összegre kell készülni négyzetméterenként. Ettől függetlenül nem csoda, hogy a kerület az újlakás-vásárlók egyik kedvence, hiszen az újépítésű projektek lakásait illetően megfizethetőnek mondható a kerületi átlagos négyzetméterár, ugyanis a 2023 negyedik negyedévének adatai szerint számított 1,27 millió forintos átlaggal mindössze a tizedik legdrágábbnak számít csupán a kerület.

A kerületben a legkeresettebb ingatlantípus a használt, téglaépítésű lakás, az adásvételek 73%-a ilyen ingatlan kapcsán született. A tavalyi év során a vásárlók átlagosan 1,05 millió forintos négyzetméteráron juthattak téglalakáshoz a kerületben, ingatlanvásárlásra 54,7 millió forintot szántak, az átlagos méret 52 négyzetméter volt.

A második legnépszerűbb a házgyári lakás, az esetek 19%-ban szerződtek ilyen típusú otthonra az ügyfelek. A panelvásárlás 41,5 millió forintos kiadást jelentett átlagosan a vevők számára, akik ezáltal 52 négyzetméteres élettérre tehettek szert. Újépítésű lakás a tranzakciók 7%-ban szerepelt, egy újonnan épült otthon vásárlása átlagosan 78,5 millió forintba került 2023 utolsó negyedévében.

Míg a tavalyi évben csökkent a befektetők aktivitása és az otthonteremtési céllal vásárlók között is inkább azok döntöttek a 2023-as szerződéskötés mellett, akiket élethelyzetükből adódóan sürgetett az idő, az idei évben a megújult otthonteremtési támogatások és a csökkenő kamatpálya hatására szélesebb kör választhat majd ismét a kerület ingatlankínálatából. A Duna House aktuális fővárosi lakóingatlan adatbázisának jelenleg 7%-a rendelkezik XIII. kerületi lokációval, ahol 153 ezer Ft/m2-től egészen a 3,6 millió forintot meghaladó négyzetméterárig lehet lakásokat találni.

Kapcsolódó
13 éve várják a lakók a XIII. kerületi társasház befejezését
Rémálommá vált a lakásvásárlás a belvárosban.

The post Verhetetlen ez a kerület az újépítésű ingatlanok piacán first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük