Új rendszabály a Mount Everesten: a hegymászóknak le kell hozniuk az ürüléküket

A nepáli hatóságok elrendelték, hogy a Mount Everest hegymászóinak ezentúl le kell hozniuk saját ürüléküket az alaptáborba, nem hagyhatják fent a hegyen – közölte pénteken Mingma Csiri serpa, a Pasang Lhamuról elnevezett, illetékes falusi közösség szóvivője.

Mint mondta, a tavasszal kezdődő idei főszezonban minden hegymászónak kötelező lesz megfelelő zsákot használnia a vécézéshez a hegyen.

Hangsúlyozta, hogy az új rendszabállyal a természeti táj súlyos beszennyezését próbálják megelőzni. Másrészt ismételten felmerültek olyan aggályok,

hogy a hegymászók szervezetébe közvetetten emberi ürülék kerülhet, amikor havat melegítenek ivóvíznek.

Az új rendszabály végrehajtásához a közösség egy ideiglenes irodát akar nyitni az Everest alaptáborában, ahol egyébként vannak vécék. Himlal Gautam helyi tisztségviselő, aki már saját maga is megmászta a csúcsot, elmondta, hogy a szabadban hagyott emberi ürülék mára nagy problémává vált.

Emellett többtonnányi hulladék – tönkrement sátrak, ruhák, csomagolóanyagok, vízforralók, italos és oxigénpalackok, sörösdobozok – van szétszórva a világ legmagasabb hegyén. A 8849 méter magas – tibetiül Csomolungmának nevezett – hegy kétes hírnevet szerzett mint a világ legmagasabban fekvő szemétdombja.

A nepáli hatóságok már régóta igyekeznek úrrá lenni a problémán, szemétszedő akciókkal, néhány expedíciószervező cég pedig már hosszabb ideje használ – önkéntes alapon – ürülékzsákot.

The post Új rendszabály a Mount Everesten: a hegymászóknak le kell hozniuk az ürüléküket first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük