Novák lemondásáért tüntetnek a Belügyminisztérium előtt

Cikkünk folyamatosan frissül. 

Körülbelül ezer ember gyűlt össze fél öt előtt valamivel a Belügyminisztérium épülete előtt, hogy Novák Katalin botránya ellen tüntessenek. Egy nap alatt két tüntetést is szerveztek Novák ügye után:

Egyet a Belügyminisztérium elé, délután négyes gyülekezővel,
És egyet a Sándor-palota elé, este hatossal.

Az előbbit az Egységes Diákfront és más civil szervezetek rendezik, utóbbit a Momentum.

Egy hete derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit korábban azért ítéltek el, mert a pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatónak segített, hogy a gyerekekre nyomást gyakorolva visszavonják a vádjaikat.

Einspach Brúnó / 24.hu

Novák eddig nem sokat reagált az ügyre, pénteken Dohában tűnt fel, ahol megnézte a magyar vízilabda-válogatott meccsét. Orbán Viktor reakciója látványosabb volt. A miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményeznek, amellyel kizárják a lehetőségét, hogy kiskorúakkal szemben elkövetett bűncselekményekben bárki elnöki kegyelmet kapjon.

Az ügyben Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is érintett, mert a kegyelmi döntést neki kellett ellenjegyeznie. Varga szintén nem reagált nyilvánosan az ügyre. Novák több tanácsadója viszont távozott a posztjáról. 

A tüntetés végül fél ötkor kezdődött el a Belügyminisztérium előtt, enyhén csöpörgő esőben. A Párbeszéd mellett a DK zászlóit lehet látni a tüntetők között, írja kollégánk a helyszínről.

Simkó Edit pedagógus beszélt először, aki azzal kezdte, hogy mindent meghosszabbítottak Bicskéig, így most elérte a bicskei gyermekotthont is a politika. Szerinte ennek az ügynek nincsenek pártszínei, mindenki menjen ki tüntetni állampolgárként, a gyerekek biztonságának védelmében.

Szerinte Novák kegyelmi döntése a legfőbb közjogi szerepet közméltatlansággá degradálta. Orbán Viktor pedig magyarázza a magyarázhatatlant. Felteszi a kérdést, hogy miért várt ezzel fél évet Orbán, és hogy ugyanaz fogja-e aláírni az alkotmánymódosítást, aki a kegyelmet is aláírta?

Orbánt megszólítva közölte, hogy az ő korukban már el kell gondolkodni azon, mit hagynak maguk után.

Egy pöcegödörként bűzlő kormányt? A felelősök szétszaladtak Sopronbánfalvától Katarig.

– mondta.

The post Novák lemondásáért tüntetnek a Belügyminisztérium előtt first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük