Kivonul az OTP a szomszédból

Hivatalos: húsz év után kivonul a Csányi Sándor-féle OTP csoport Romániából. Nagy üzletet ütöttek nyélbe a helyi piacvezetővel. De ki lett végül a vevő?

Húsz évet töltöttek a romániai piacon, egy friss, péntek délutáni bejelentés szerint azonnal hivatalosan kivonul Romániából az OTP csoport – közölték a Forbes.hu-val. Az OTP Bank Nyrt. eladja többségi részesedését az OTP Bank Romániából, a vevő a helyi piacvezető, a Banca Transilvania (BT). Pont úgy, ahogyan azt a Bloomberg két hete már meglebegtette.

Több ebből

Kivonul az OTP a szomszédból
Beszéljünk akkor a Putyinnal készült „interjúról”

Mi történt? A megállapodást pénteken írták alá az OTP Bank Romániában fennálló részesedésének értékesítéséről. Néhány részlet pontokban:

Az OTP Bank Romániával együtt a helyi érdekeltség leányvállalatai is eladásra kerülnek, ez pedig a bank teljes kivonulását jelenti a román piacról.

A vételár 347,5 millió euró (bejelentésnapi értéken csaknem 135 milliárd forint), a tranzakció pedig várhatóan a következő hónapokban zárul.

A romániai OTP és a BT egyesülni fog, de az OTP márkanevet átmenetileg még megtartják. Az OTP Bank Romániával és leányvállalataival szerződött ügyfeleknek semmi teendője nincs a tranzakcióval kapcsolatban.

Miért fontos ez? Az OTP csoport fontos növekedési motorja a külföldi terjeszkedés, azaz inkább venni szoktak, mint eladni. Csakhogy a korábban megcélzott piaci részesedéstől elmaradt a bank. Amúgy hasonló okok miatt Szlovákiából már korábban kivonult a pénzintézet. Csányi Sándor OTP-vezér (a Forbes legfrissebb milliárdoslistája szerint a második leggazdagabb magyar) nyilatkozata is ezt támasztja alá. Eszerint az eddig elért, organikus növekedés mellett:

„világossá vált, hogy stratégiai növekedési céljainkat nem tudjuk elérni akvizíciók nélkül, márpedig az belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra”.

Kontextus. 2023. májusban mi is megírtuk a Forbes.hu-n, hogy az OTP kivonulhat Romániából, és elkezdett lehetséges vevőpartnerekkel tárgyalni, miután a bank nem tudta elérni céljait az országban. Ősszel már arról jött hír, hogy a BT a fő favorit, viszont megtorpedózták a felvásárlást, az adásvétel ellen óvást nyújtottak be. Aztán decemberben kiderült, hogy sikerült megállapodnia a feleknek, és már csak formális lépések maradtak hátra.

A közlemény szerint az OTP Bank Románia piaci részesedése az országban 2,64 százalék Romániában (teljes eszközállomány tekintetében), és közel 420 ezer lakossági, valamint több mint 22 ezer vállalati és kkv-ügyféllel bírnak, továbbá 1 800 munkavállalóval és csaknem 100 fiókkal. A BT Románia (és Dél-Kelet-Európa) legnagyobb bankja, 20 százalék piaci részesedéssel rendelkezik a hitelezés területén, több mint 4 millió ügyféllel és közel 10 ezer munkavállalóval.

Hogyan tovább? Horia Ciorcilă, a BT igazgatóságának elnöke szerint „az OTP csoport román üzletének akvizíciója lehetőséget ad a BT csoport számára vezetői pozíciónk erősítésére, és arra, hogy hozzájáruljunk a romániai bankpiac konszolidációjához”, emellett köszönik az OTP-nek azt „a pragmatikus egyeztetési folyamatot, ami pozitív eredménnyel zárult”.

The post Kivonul az OTP a szomszédból appeared first on Forbes.hu.

 Read More

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük