Feljelentést tesz a főváros közvilágítási cége a Lánchíd megrongált kábelei miatt

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) feljelentést tett a Lánchíd megrongált kábelei miatt – közölte a fővárosi cég pénteken, miután előző nap bejárást tartottak a felújított átkelőn.

Szándékos rongálás történt a Lánchídon – erre a következtetésre jutottak a szakemberek, amikor a csütörtöki sajtóhírekben megjelentek miatt bejárást tartottak az átkelőn.

A főváros közleményében azt írták, hogy a szemle során alaposan megvizsgálták a beszámolókban kifogásolt kábeleket és szigeteléseket. A vizsgálat során megállapították, hogy a gyalogosokat érintő sérülés- vagy életveszély nem áll fenn. Ugyanakkor felvetődött egy közelmúltbeli szándékos károkozás lehetősége, ezért a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. rendőrségi feljelentést tett.

A szakemberek elvágott, illetve szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen.

A közlemény szerint csütörtökön több médiumban téves állítások jelentek meg, szándékos rongálásból faragtak politikai támadást a Lánchíd felújításával kapcsolatban. A cikkekben elszakadt, kilógó kábelekkel illusztrálták ezeket – a valóságnak nem megfelelő – állításokat. A vizsgálatok során kiderült, hogy a Lánchíd szándékos rongálásának eredményeiről készülhettek a megjelent felvételek.

A megújult Lánchíd csaknem fél évvel ezelőtt nyílt meg teljesen a gyalogosok előtt (a híd közvilágítása az útpálya 2022 decemberi megnyitása óta, díszvilágítása 2023 nyara óta üzemel). Az újjáépített híd műszaki átadás-átvételi eljárása 2023 augusztusában eredményesen zárult: a BKK szakemberei, a műszaki ellenőrök és a leendő kezelő, illetve üzemeltető cégek a teljes átadás előtt a próbaüzemek során, valamint a helyszíni bejárásokon is alaposan átnézték a területet, és nem tapasztaltak hiányosságokat. A felújítást végző A-Híd Zrt. a kivitelezés során a terveknek és szakmai előírásoknak megfelelő munkát végzett.

Nem ez lenne az első eset, hogy rongálás történik a felújított Lánchídon. Tavaly szeptemberben négy lámpát tettek tönkre, ezért ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a BRFK. Az akkori kár meghaladta a kétmillió forintot. A most felfedezett károk mértékét jelenleg is vizsgálják a szakértők.

The post Feljelentést tesz a főváros közvilágítási cége a Lánchíd megrongált kábelei miatt first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük