„Újraválasztották” a zászlótaposó diktátort

Az örmények lerohanását 94%-os választási eredménnyel ünnepelte meg Ilham Aliyev. A győzelemhez Orbánon kívül csak a fehérorosz Lukasenka gratulált szerda este.

Mi történt? Telefonon tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Ilham Alijevvel, Azerbajdzsán újraválasztott elnökével szerda este – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A magyar vezető gratulált Alijevnek az azerbajdzsáni elnökválasztáson aratott

óriási és vitathatatlan

győzelméhez. Közölte: várja a Magyarország és Azerbajdzsán, valamint Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítését a magyar EU-elnökség alatt – írta meg az MTI.

Kontextus: A 94%-os eredmény rekordnak számít, az eddigi rekord 2008-ban került felállításra Ilham a szavazatok 89%-át tudta megszerezni. De ki számolja. A választás a nemzeti konzultáció eredményeihez hasonlóan vehető komolyan – a csalások leplezetlenül zajlanak, az ellenzék a formális politizálás eszközeivel nem él – bojkottra buzdít.

Háború: Az iszlám Azerbajdzsán a keresztény örményeket évtizedek óta nyomasztja területi követeléseivel és vallásháborújával. Azerbajdzsán az első nagyobb sikereket a 2020-as hegyi-karabahi háborúban érte el, amikor katonai erővel Karabahot izolálni tudta Örményországtól.

A konfliktus kíméletlen záróakkordja 2023 szeptemberében következett be, amikor is Ilham Aliyev egy totális offenzíva keretében egyetlen nap alatt megnyerte a harmadik karabahi háborút. Az örmény lakosságnak egy hét kellett, hogy elmeneküljön a régióból.

Az ikonikus videót a Meduza tette közzé a katonaruhában zászlót-taposó Ilham Aliyev-ről.

Fotó: Budapest, 2023. augusztus 20. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

The post „Újraválasztották” a zászlótaposó diktátort appeared first on Forbes.hu.

 Read More

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük