Már a mentőben kiértékelheti az EKG-t a mesterséges intelligencia

A mentőautókban évek óta használják az TTEKG készülékeket kardiológiai esetek ellátásakor. Ezek a kis mobil készülékek a beteg szívműködéséről készített felvételeket egy kardiológiai központba továbbítják, így azonnal a legmagasabban képzett szakemberek döntenek a gyógyszeres ellátásról, illetve a megfelelő kórházba szállításról – érkezzen az ország bármely távoli pontjáról a riasztás.

Ezzel jelentősen rövidült az infarktusos betegek ellátási ideje és nagyban nőtt a túlélési esély. Bizonyított, hogy több mint 50 százalékkal csökkent a halálozások száma azon esetekben, ahol a mentősök és az orvosok a transztelefonikus EKG-t és a mögötte álló betegirányítási-konzultációs rendszert használták szívinfarktus gyanú esetén.

IMS

A közfinanszírozott (NEAK) feladatellátásban működő TTEKG (transztelefonikus EKG) rendszer évek óta segíti a mentők munkáját Magyarországon, illetve a háziorvosi, gyermekorvosi és bizonyos helyeken a sportorvosi ellátást is. Mára az ország összes mentőautóját felszerelték ezekkel a mobil EKG készülékekkel. Az üzemeltető cég (IMS) pedig olyan mesterséges intelligencia-szoftvert fejleszt, amivel a legritkább és legsúlyosabb szívbetegségek EKG eltérései is könnyebben felismerhetőe lesznek.

Így a mentőorvos és a munkáját távolból segítő kardiológus még gyorsabb és pontosabb döntést tud hozni a legsürgősebb esetekben is, ezzel pedig még több életet lehet megmenteni.

– hangsúlyozza Dávid Ilana, az IMS tulajdonosa, aki közel 35 éve építette ki a TTEKG rendszerét Magyarországon és azóta is folyamatosan fejleszti a TTEKG technológiát.

Az új mesterséges intelligencia az eddigi eredményeket tovább javíthatja. A fejlesztést végző cég már régebb óta segíti a mentők munkáját különböző matematikai alapú számítások és tervezések elvégzésével. Az IMS megbízásából most több mint 70 000 TTEKG felvételt és a hozzájuk kötődő diagnózisokat elemzik a számítógépek, így ezek a szoftverek lehetnek a legtöbb EKG görbét látott „mesterséges szakértők” az országban. A rendszer fél másodperc alatt elemezi az EKG görbét, és előzetes véleményt biztosít az orvosoknak, így megkönnyítve a kardiológus szakmai döntését.

Az IMS azt reméli, a mesterséges intelligencia bevonásával gyorsabb és gazdaságosabb lesz a sürgős betegek ellátása az egész országban. Várhatóan a rendszer elindulása után a mentősöknél használt TTEKG-k mellett, a háziorvosoknál és a pácienseknél kihelyezett készülékekre is kiterjesztik a fejlesztést.

The post Már a mentőben kiértékelheti az EKG-t a mesterséges intelligencia first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük