Koreában is egyre forróbb a hangulat: Észak felszámolta a maradék gazdasági kapcsolatokat is

A két Korea egyre kevésbé számíthat egymásra. A közös jövőt szimbolizáló turisztikai fejlesztés mellett az utolsó gazdasági kapcsolatokat is felszámolta Phenjan.

Mi történt? Észak-Korea parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés szerdán megszavazta a Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodások felmondását – közölte csütörtökön Észak-Korea hírügynöksége. A Népi Gyűlés, amely a Koreai Munkapárt által meghatározott politikát hajtja végre, egyben megszavazta a Dél-Koreával fenntartott gazdasági kapcsolatokat szabályzó törvények eltörlését is, ideértve a Kumgang-hegyen dél-koreaiak által épített turisztikai projektre vonatkozó különleges jogszabályokat – írta meg a 24.hu.

Kontextus: Ez utóbbi üdülőhely a két Korea gazdasági együttműködésének szimbóluma volt a 2000-es évek elején, amikor még közelebbi volt a viszony Phenjan és Szöul között. Csaknem kétmillió dél-koreai turista fordult meg ott. A projektet 2008-ban függesztették fel, amikor egy lezárt területre tévedt dél-koreai turistát agyonlőttek észak-koreai őrök.

Mire számíthatunk? A geopolitikai konfliktusok kiszélesedése globális trend, Tajpej és Peking összefeszülése után most Phenjan és Szöul között egyre feszültebb a viszony. Dél-Korea tavaly részlegesen felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját.

Fotó: Észak-Korea, 2024. január 10. Az észak-koreai kormánynak a KCNA állami hírügynökség által közreadott képén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (k) új fejlesztésű fegyvereket és felszereléseket tekint meg egy észak-koreai hadiipari üzemben 2024. január 9-én. Az állami média közlése szerint Kim Dzsong Un az ország fő ellenségének Dél-Koreát tekinti, és nem áll szándékában a Korea-közi háború elkerülése. Kim a decemberi párttalálkozón elhatárolódott a Dél-Koreával való megbékéléstől és az országegyesítéstől. MTI/AP/KCNA/KNS

The post Koreában is egyre forróbb a hangulat: Észak felszámolta a maradék gazdasági kapcsolatokat is appeared first on Forbes.hu.

 Read More

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük