Jöhet egy új, drasztikus minimálbér-emelés?

Enyhülhet idén a munkáltatókra ható béremelési nyomás, az EU minimálbér-szabályozása miatt azonban növekedhet a feszültség a munkaerő-piacon – írja a HRportal.hu. Megérkezhet hozzánk is az európai minimálbér?

Mi történik? Az infláció drasztikus csökkenése miatt idén már várhatóan enyhülni fog a munkáltatókra ható béremelési nyomás. A minimálbért viszont egy EU-s szabályozás miatt is legalább 10 százalékkal, vagy a feletti mértékben, a medián kereset 60 százalékára kell majd emelni, ami feszültségekhez is vezethet a munkaerőpiacon. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a HR Festen beszélt erről.

Mi okozza a feszültséget? Ez az emelés olyan ütemű, kétszámjegyű százalékos emelkedést vetít előre, amit a magasabb bérkategóriában dolgozó munkavállalók bérfejlesztése nem fog tudni lekövetni.

Mikor számíthatunk erre az emelésre? Legkésőbb 2024 októberétől hatályba lépnek azok a törvénymódosítások, amelyek végül elhozzák Magyarországra az „európai minimálbért”. Az európai minimálbér-irányelvet ugyanis 2022 októberében hirdette ki az EU. A tagállamoknak két évük van arra, hogy az irányelvet összhangba hozzák a nemzeti jogszabályokkal.

The post Jöhet egy új, drasztikus minimálbér-emelés? appeared first on Forbes.hu.

 Read More

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük