Bárándy Péter: Novák Katalin múlik, megindokolja-e döntését

Semmi sem tiltja Novák Katalinnak, hogy nyilvánosan megindokolja kegyelmi döntését. A büntetőeljárásról szóló jogszabály az eljárási és a végrehajtási kegyelem esetén sem rendelkezik a köztársasági elnöki indoklás nyilvánosságra hozataláról – mondta a Népszavának Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter. A Sándor-palota nem válaszolt arra a lapnak, hogy az államfő pontosan milyen rendelkezésre hivatkozott, amikor azt mondta, a kegyelmek indokolása nem nyilvános.

Bárándy Péter emlékeztetett rá, korábban is volt példa arra, hogy egy köztársasági elnök személyesen vagy stábján keresztül ismertette egy-egy kegyelmi döntés mögöttes indokait.

A köztársasági elnök diszkrecionális joga az ilyen döntés, így nem is kell azt megindokolnia. Ugyanakkor semmi sem tiltja meg, számára, hogy beszéljen a döntéséről, nincs olyan kötelezettsége, hogy hallgatnia kelljen róla

– tette hozzá.

Bárándy Péter szerint érdemes lenne az ilyen döntéseket nyilvánosságra hozni, meghatározva azon esetek, információk körét, amelyekre nem vonatkozhat a nyilvánosság. Ilyen lehet, ha államérdek fűződik egy amnesztiához vagy olyan tényezők, amelyeket emberiességi okokból nem lehet nyilvánosságra hozni, például ha a kegyelmet kapott súlyos, végstádiumos betegségben szenved.

Maga Novák Katalin is indokolt már, amikor kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek, hívta fel a figyelmet Kádár András jogász, a Helsinki Bizottság társelnöke az RTL Híradóban. Az ebben a perben főszereplő Budaházy György K. Endréhez hasonlóan a pápalátogatásra hivatkozva kapott kegyelmet.

Az államfő a 24.hu-nak adott nagyinterjúban korábban természetesnek nevezte, hogy a Vatikán tájékozódott erről a döntéséről, amit egyébként azzal magyarázott, hogy a

megismételt elsőfokú ítélet 13 év után született meg, ez pedig indokolhatatlanul hosszú idő, amely alapvetően arról szólt, hogy Budaházyék ki-be járkáltak a börtönből. Már ezalatt az időszak alatt is bűnhődtek. És helyesen bűnhődtek, hiszen bűncselekményt követtek el.

Az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha a jövőben a köztársasági elnöknek kegyelmi döntéseit indoklásokkal tennék közzé a Magyar Közlönyben.

Kapcsolódó
K. Endre és Novák Katalin miatt több törvényt módosítanának
A törvényjavaslat szigorítaná a pedofilok bűntársainak büntetését. Az államfő nem adhatna kegyelmet nekik.

The post Bárándy Péter: Novák Katalin múlik, megindokolja-e döntését first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük