Az idei volt a legmelegebb január a feljegyzések kezdete óta

Az idei január volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta – közölte csütörtökön kiadott jelentésében az Európai Unió Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata. A C3S adatbázisa 1950-ig nyúlik vissza, a korábbi januári melegrekordot e szerint 2020-ban mérték.

Az 1850-től vezetett globális feljegyzések szerint 2023 volt a Föld legmelegebb éve, az emberi tevékenység okozta klímaváltozás és a Csendes-óceán keleti részének felszíni vízrétegét felmelegítő El Niño jelenség miatt, amely emelte a globális hőmérsékletet. Tavaly június óta minden hónap a világ legmelegebb hónapja volt a korábbi évek azonos időszakához képest.

Nem csak, hogy ez volt a legmelegebb január a feljegyzések szerint, hanem olyan 12 hónapos időszakon vagyunk túl, amelynek hőmérséklete több mint 1,5 Celsius-fokkal meghaladta az iparosodás előtti kor hőmérsékletét, amire referenciaként tekintünk

– mondta Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese, hozzátéve, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentése az egyetlen módja, hogy megállítsuk a globális hőmérséklet emelkedését.

Az El Niño januárban már gyengülni kezdett, és a tudósok szerint az év későbbi részében a hűvösebb La Niñának adhatja át a helyét.

Ezzel együtt az óceánok globális felszíni hőmérséklete idén januárban szintén rekordmagas volt a rendelkezésre álló eddigi adatokkal összehasonlítva.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a globális felmelegedés átlépje a másfél Celsius-fokot, és ezzel elkerüljék a klímaváltozás súlyosabb és visszafordíthatatlanabb következményeit. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a globális hőmérséklet egy 12 hónapos időszakban meghaladta az 1,5 Celsius-fokos küszöböt, ez még nem jelenti a párizsi klímacél megvalósításának kudarcát, mert a klímacél az évtizedek alatt mért globális átlaghőmérsékletre vonatkozik.

Kapcsolódó
2023 volt a legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta
A globális átlaghőmérséklet 1,48 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot.

The post Az idei volt a legmelegebb január a feljegyzések kezdete óta first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük