Májustól akár gyógyszerész nélkül is működhetnek a patikák – csak legyen elérhető telefonon

A tervezetet nyáron bocsátották vitára, a kamara akkor már jelezte, hogy alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés, hogy van-e a patikákban gyógyszerész.

Mi történt? Több mint fél évvel a vitára bocsátás után kiadta új rendeletét Pintér Sándor belügyminiszter, nem törődve a Magyar Gyógyszerész Kamara tiltakozásával. Az új rendelkezés alapján májustól lehetővé válik, hogy egyetlen gyógyszerész se legyen a kis patikákban, elég lesz, ha telefonon adnak tanácsot, írja a hvg.hu.

Háttér: A tervezetet nyáron bocsátották vitára, a végleges jogszabály azonban csak most, a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg. Az új rendelkezés alapján a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve

megengedett, hogy a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen.

Mik a feltételek? Feltétel, hogy a gyógyszerész „hír- vagy távközlési eszköz” útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható legyen, illetve felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást adjon. Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata. Távfelügyelet útján végezhetik majd a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést, és így hívhatják fel a figyelmet például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra.

Mit szól a kamara? A Magyar Gyógyszerész Kamara már júliusban elhibázottnak tartotta a javaslatot, Hankó Zoltán elnök szerint

semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, úgy látja, ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés.

Problémásnak tartja azt is, hogy a tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), pedig a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni.

The post Májustól akár gyógyszerész nélkül is működhetnek a patikák – csak legyen elérhető telefonon appeared first on Forbes.hu.

 Read More

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük