Így barnul meg leglassabban a banán

Sokan csak most, egy felkapott TikTok-videóból tanulták meg, hogyan is kell tárolni a banánt úgy, hogy a lehető legtovább ép maradjon. A videó négy féle képpen tárolta a gyümölcsöt: hűtőben; a pulton, elkülönítve minden más gyümölcstől; alufóliával betekerve a szárát; és ugyanezt vizes ronggyal is megtette, írja az IFLScience.

@tipperk How to properly store bananas? Pt 2 #bananastorage #bananastoragetips #bananacare #producestorage #fridgemagnet #foodstorage #freshproduce #kitchenhacks #tiktoktips #foodhacks #kitchentips #storagetips #storefruitsproperly #storevegtablesproperly #preserveproduce #fridgeorganization #healthyeating #mealprep ♬ original sound – tipperk

Nem meglepő módon a legrosszabb ötletnek a hűtőben tárolás bizonyult, a gyümölcs ugyanis jóval a többi előtt barna árnyalatúvá vált. A teszt arra is rávilágított, hogy a legjobb amit tehetünk, ha minden gyümölcstől külön tároljuk a banánt, hűvös és száraz helyen.

Ennek pedig az a fő oka, hogy az érés közben rengeteg etilént szabadít fel a banán, ami a többi gyümölcs érését is felgyorsítja.

A többi gyümölccsel ellentétben a banán meglehetősen sok etilént állít elő, miközben érik. Bár eleinte ez előnyös lehet, idővel a túl sok etilén miatt a gyümölcs egyszerűen túlérik, a sárga pigmentek lebomlanak, a banánon pedig barna foltok jelennek meg. Ez a folyamat az úgynevezett enzimes barnulás.

The post Így barnul meg leglassabban a banán first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük