Hack Péter: Novák Katalin kegyelme végleges

Hack Péter szerint jogilag egyértelmű helyzetet eredményezett, hogy Novák Katalin eljárási kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét.

Ez a kegyelem nem visszavonható, végleges, sem az államfő, sem későbbi elnökök, sem az Országgyűlés nem írhatja felül, mert ez sértené a jogbiztonságotot, idézte a Blikk az alkotmányjogászt.

Általában a kegyelmi döntés nem arról szól, hogy a köztársasági elnök felülbírálja a bíróság jogerős határozatát, amely egyébként már másodfokon is is megszületett, és helybenhagyta az elsőfokú határozatot is. Egy jogállamban a bíróság dönti el, hogy valaki bűnös, vagy nem.

Hack Péter kiemelte, az államfői kegyelem szuverén döntés, de az elvi politikai felelősséget a kormány, konkrétan az igazságügyi miniszter viseli, aki felterjeszti, majd ellenjegyzi azt. (Ez a döntés idején Varga Judit volt.)

Az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszékét vezető egyetemi tanár szerint az elnöki kegyelemnek egyfajta társadalmi, erkölcsi véleményt kellene tükröznie, amellyel felülírja a bírósági döntést, a kegyelem nem támadható meg, a bíróság által szentesített döntés a kegyelmi határozattal semmissé vált.

K. Endre tiszta erkölcsi bizonyítványt kaphat, mentül az eltiltások alól, nyugodtan praktizálhat és dolgozhat gyerekek között is. Hack Péter szerint a hivatalos nyilvántartásokban nem, de rendőrségi aktákban szerepel a büntetése, így ha újra a bűn útjára lép, már visszaesőként áll a bíróság elé, tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk törvénymódosítással érné, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.

Kapcsolódó
K. Endre és Novák Katalin miatt több törvényt módosítanának
A törvényjavaslat szigorítaná a pedofilok bűntársainak büntetését. Az államfő nem adhatna kegyelmet nekik.

The post Hack Péter: Novák Katalin kegyelme végleges first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük