Fordulat: 135 napos tűzszünetet javasol a Hamász

A Hamász elkészített egy tűzszüneti tervet, amely négy és fél hónapra elhallgattatná a fegyvereket Gázában – írja a Reuters. A tervek szerint az idő alatt az összes túszt szabadon engednék, Izrael pedig kivonná csapatait a Gázai övezetből, és végső megállapodás születhet a háború befejezéséről.

A Reuters értékelése szerint a terrorszervezet javaslata az eddigi legnagyobb diplomáciai lökést adhatja a harcok beszüntetéséhez. Mint írják, egyelőre nem érkezett hivatalos válasz Izrael részéről, amely korában jelezte, addig nem vonja ki csapatait Gázából, amíg a Hamászt meg nem semmisítik.

A Reuters birtokába került dokumentumtervezet szerint a Hamász javaslata a fegyverszünetet három szakaszra bontaná, mindegyik 45 napig tartana. Az ajánlat szerint az október 7-e óta még mindig fogságban lévő izraeli túszokat palesztin foglyokra cserélnék. Megkezdődhetne Gáza újjáépítése, az izraeli erők teljes kivonulását követően pedig a háború áldozatainak maradványait is kicserélnék a felek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter jelenleg Izraelben tartózkodik – miután találkozott a felek között közvetítő Katar és Egyiptom vezetőivel –, és még szerdán tárgyalni fog a Hamász tűzszüneti javaslatáról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

The post Fordulat: 135 napos tűzszünetet javasol a Hamász first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük