Felléphet az EU a szuverenitásvédelmi törvénnyel szemben

Az Európai Bizottság hamarosan bejelentheti az eljárás indításáról szóló döntést.

Mi történt? Kötelezettségszegési eljárást indíthat a magyar kormány szuverenitásvédelmi törvénye miatt az Európai Bizottság. Erről a Népszava brüsszeli forrásoktól értesült, az EB hamarosan bejelenti az eljárás indításáról szóló döntést.

Miért indulhat eljárás? A szuverenitásvédelmi törvény uniós normákat sérthet, többek között emiatt indítana kötelezettségszegési eljárást az EB. A törvényt itthon és brüsszeli körökben is érti kritika: a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménynek nyilvánítja, ha egy párt „tiltott külföldi támogatást” vagy „e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt” fogad el. Egyben felállít egy új államigazgatási szervet, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt. Mindez új fejezetet nyithat az EU és Magyarország közötti jogállamiságról szóló vitában.

Mi az a kötelezettségszegési eljárás? Az EU egyik jogi mechanizmusa, amit az EB alkalmazhat a tagállamokkal szemben, ha egy ország nem teljesíti az uniós jog által rá háruló kötelezettségeit. Az eljárás célja a tagállamok közötti jogegyenlőség és az uniós jog egységes alkalmazásának biztosítása, írja a Magyar Helsinki Bizottság.

The post Felléphet az EU a szuverenitásvédelmi törvénnyel szemben appeared first on Forbes.hu.

 Read More

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük