Demenciához vezethet az egészségtelen étkezés

Demenciát okozhat az egészségtelen táplálkozás egy új tanulmány szerint – írja a Science Alert. A szakértők 108 Alzheimer-kórós és 330 egészséges embert vizsgáltak meg a kutatás elkészítéséhez.

Az Alzheimer-kór megelőzése és kezelése többek között azért is igen nehéz feladat, mivel a tudósok egyelőre nem is értik teljesen, hogy mi okozza. Persze az világos, hogy a genetika gyakran döntő szerepet játszik, ugyanakkor az életmódunk is hozzájárulhat a betegség fejlődéséhez.

A mostani vizsgálatok eredményeiből az derül ki, hogy a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napiszintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.

Tahera Ahmed, a Bond Egyetem munkatársa elmondta, az Alzheimer-kór jellemzően a középkorú embereknél kezd el kialakulni, de a jóval fiatalabb korban folytatott életmódunk is hatással lehet rá.

A kutatók ugyanakkor kiemelték, felmérésük nem elég ahhoz, hogy bizonyítsák, az Alzheimer-kór közvetlenül az egészségtelen étkezés okozza. Azt azonban korábban már több tanulmány is igazolta, hogy a tápértékben és rostokban szegényes táplálkozás, valamint a sóban, cukorban és zsírokban gazdag ételek hosszú távon mentális hanyatláshoz vezethetnek.

Kapcsolódó
Ritka esetekben átadható lehet az Alzheimer-kór
Egy új vizsgálat szerint bizonyos kezelések során, rendkívül ritka esetekben emberről emberre terjedhet a betegség.

The post Demenciához vezethet az egészségtelen étkezés first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük