Ártatlan névnapozásnak indul, párkapcsolati válság lesz a vége

Március 14-én mutatják be a magyar mozik Hajdu Szabolcs új filmjét, a Kálmán-napot. 

A rendező kapcsolati trilógiájának második darabja – a 2016-os Ernelláék Farkaséknál című alkotáshoz hasonlóan – színpadról került a filmvászonra. A címszerepben Hajdu látható, feleségét Tóth Orsi alakítja, akit sok év után láthatunk újra filmvásznon. Az Ernelláék Farkaséknál a gyermeknevelés körüli konfliktusokról szólt, a Kálmán-nap viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat boncolgatja keserédes humorral. A trilógia első darabját áprilistól újra játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián pedig a tervek szerint idén ősszel kerül nagyvászonra.

A történet elején Kálmánhoz és Olgához (Hajdu és Tóth) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy se veled, se nélküled-párkapcsolatban él. Ernő (Gelányi Imre), a család ezermestere, többször sikeresen szakítja meg a párosok kapcsolati analizálását, de van, amin az összes jó szándékával együtt egy ezermester sem tud segíteni. A szatirikus helyzeteken az előkerülő alkohol némileg enyhít, de van, aki hasfájást tettet, van, akinek hirtelen sok dolga akad a konyhában, csak azért, hogy „a mi kapcsolatunk rendben van” állapotot még egymás előtt pár percig fenntartsák. Ám a sok éves együttlét nyomai – sérelmek, bántások, frusztrációk – már nehezen titkolhatóak tovább. A két párnak a névnapozás végére a gyerekek iskolaváltása lesz a legkisebb gondjuk.

Hajdu rendezői ajánlása szerint

a Kálmán-nap története kiváló alkalmat ad a párkapcsolati árnyalatok feltárására. A film – mint minden művészet – végül is nem más, mint nyomozás, önazonosítási kísérlet. Az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok elsődleges forrása a gyermeknevelés körül forgott, a Kálmán-napban viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit az apró részletek tesznek lenyűgözővé.

A Kálmán-nap rendező-forgatókönyvíró és zeneszerzője Hajdu, operatőr Bántó Csaba, a jelmezeket pedig Pető Kata készítette. A film vágója Zuzana Cséplő ASFS, a hangért Dusan Kozak volt a felelős. Produkciós menedzserek Gálovits Zoltán és Martina Agricolová.

Az alkotás létrejöttéért több co-producer fogott össze: Dan Wechsler, Andreas Roald, Jamal Zeinal-Zade, Szirmai Árpád, Rajna Gábor, Faragó Attila és Petrányi Viktória. A Kálmán-nap producerei Hajdu mellett Prikler Mátyás és Jim Stark voltak.

A Kálmán-nap a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, illetve számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta. A Kálmán-nap nemzetközi premierje a Tallinn Black Nights Fesztiválon volt 2023. novemberében.

The post Ártatlan névnapozásnak indul, párkapcsolati válság lesz a vége first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük