Financial Times: végleg megvonhatnak minden uniós támogatást Magyarországtól, ha Orbán újból megvétózza Ukrajna támogatását

A költségvetésről és az Ukrajnának szánt 50 milliárd euróról döntenek az Európai Unió állam- és kormányfői a február 1-i csúcstalálkozón. Pénteken a Politico írta meg, hogy Magyarország biztosan nem lesz jó helyzetben, ha Orbán Viktor ismét megpróbálja meghiúsítani az európai vezetők terveit. Brüsszel ebben az esetben kizárhatja hazánkat az uniós szavazási folyamatból. Vasárnap a Financial Times arról írt, hogy egy újabb Orbán-vétó esetén

végleg megvonhatják az összes uniós támogatást Magyarországtól. A brit gazdasági lap által megismert dokumentumban az EU-s diplomaták olyan stratégiát vázolnak fel, amely kifejezetten Magyarország gazdaságának gyenge pontjait célozza, így veszélyeztetve a nemzeti valuta stabilitását, a befektetői bizalmat, valamint a foglalkoztatási szintet és a gazdasági növekedést.

Ha Orbán nem hátrál meg, akkor az állítólagos uniós stratégiai szerint az EU-s vezetőknek nyilvánosan kell kiállniuk amellett, hogy végleg zárják el a Magyarországnak járó összes uniós támogatást, annak érdekében, hogy megijesszék a piacokat, nyomás alá helyezzék a forintot és felsrófolják a hitelfelvételi költségeket. „Európa ezzel azt mondja Orbán Viktornak, hogy »elég volt, itt az idő beállni a sorba«. Lehet, hogy nálatok pisztoly van, de nálunk páncélököl” – értékelte az uniós stratégiát Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég európai igazgatója az FT-nek.

Bóka János magyar uniós miniszter az FT-nek azt mondta:

Budapest nem tudott a pénzügyi fenyegetésről, de országa „nem enged a nyomásnak”.

Megismételte: a magyar kormány nem köti össze a befagyasztott uniós források és Ukrajna támogatásának ügyét. „Magyarország konstruktívan vett részt a tárgyalásokon, és továbbra is így kíván tenni” – vélekedett Bóka.

A FT a Magyarországra nehezedő nyomás jeleként értékelte Bóka azon nyilatkozatát, miszerint szombaton a magyar kormány újabb javaslatot küldött Brüsszelnek Ukrajna támogatásáról, amely egy későbbi időpontban még lehetőséget biztosítana Orbánnak a vétóra. Bóka azt is elmondta, hogy folyamatos és erős a politikai nyomás a magyar kormányon, de ennek ellenére kitartanak.

A kiszivárgott dokumentumban, amelyet az FT szerint az Európai Tanács egyik tisztviselője jegyez, sorra veszik a magyar gazdaság gyenge pontjait, így a magas államháztartási hiányt, a magas inflációt, a gyenge nemzeti valutát és az uniós szinten a GDP-hez viszonyított legmagasabb adósságszintet. A munkahelyteremtés és a növekedés nagyban függ a tengerentúli hitelezőktől, ám ez a fajta finanszírozás az uniós pénzeken nyugszik – olvasható a jelentésben, amelyet nem kívánt kommentálni az Európai Tanács szóvivője.

Három uniós diplomata az FT-nek elmondta, hogy számos ország támogatja a tervet. „A hangulat egyre keményebb” – mondta az egyikük, megjegyezve, hogy

Miféle unió a miénk, ha megengedjük ezt a fajta viselkedést?

Kapcsolódó
CNN: Sokan további „orbáni húzásokra” számítanak
Hétfőn fény derülhet arra, eláll-e az Ukrajnának szánt uniós támogatás vétójától Magyarország.

The post Financial Times: végleg megvonhatnak minden uniós támogatást Magyarországtól, ha Orbán újból megvétózza Ukrajna támogatását first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük