Durva következményei lehetnek, ha Orbán megvétózza Ukrajna támogatását

Brüsszel elzárná a pénzcsapokat, ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök megvétózza az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt segélycsomagot. Ez mélyütés lenne a magyar gazdaság számára.

Mi történt? Az EU nagy csapást mérhet a magyar gazdaságra, ha Budapest a héten (február 1.) tartandó csúcstalálkozón megakadályozza az Ukrajnának nyújtott újabb segélyeket. Erről a Financial Times (FT) írt egy kiszivárgott tervezetre hivatkozva, a leginkább oroszbarát tagállamnak nevezve Magyarországot. A dokumentumban Brüsszel felvázolt egy olyan stratégiát, amely kifejezetten Magyarország gazdasági gyengeségeit venné célba, veszélyeztetné a forintot és a befektetői bizalom jelentős megingását hozhatja, ha Budapest nem hajlandó feloldani a Kijevnek nyújtott támogatással szembeni vétóját. Konkrétan: tartósan leállítanák a Budapestnek szánt uniós támogatásokat. Mindet.

Kontextus. Orbán nem először, legutóbb pedig múlt csütörtökön a vezetők rendkívüli csúcstalálkozóján lengette be a vétót, vagyis hogy ismét megakadályozza, hogy az EU költségvetéséből 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást nyújtsanak Ukrajnának.

Miért fontos ez? Múlt héten már a Politico is hosszú cikkben fejtegette, mi lehet Magyarország sorsa, ha továbbra is akadályozza az Ukrajnának szánt EU-s támogatás célba érését. Azt írták, akár az is napirendre kerülhet, hogy kizárják Magyarországot az uniós döntéshozatali folyamatokból. (A 7-es cikkely alkalmazásával valós lehetőséggé válhat Magyarország szavazati jogának megfosztása egy, a Politiconak nyilatkozó uniós diplomata szerint.) Úgy tűnik, most kiegészültek ezek a tervek a pénzcsapok elzárásával.

Hogyan tovább? Bóka János, Magyarország európai uniós ügyekért felelős minisztere uniós minisztere az FT-nek azt mondta, hogy Budapest nem tudott a pénzügyi fenyegetésről, de országa nem enged a nyomásnak. Hangsúlyozta: Magyarország elutasítja, hogy összekapcsolják a két kérdést, vagyis Ukrajna támogatását és az uniós forrásokhoz való hozzáférést, és más se tegyen így. Azt mondta, Magyarország eddig és a jövőben is konstruktívan fog részt venni a tárgyalásokon.

The post Durva következményei lehetnek, ha Orbán megvétózza Ukrajna támogatását appeared first on Forbes.hu.

 Read More

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük