Román kormányfő: Felejtsük el végre azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld

Emberek, Erdély román föld, az Európai Unió része vagyunk, Magyarország is az Európai Unió része. Románia és Magyarország is NATO-tagok, és az örökkévalóságig szóló megállapodásokat írtak alá. Felejtsük el végre azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld

– így fogalmazott Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének péntek esti értekezletén a maszol.ro – az Agerprest idéző – tudósítása szerint.

Beszédében a pártelnök-kormányfő kifejtette: reményei szerint a szavait nem azzal a „breaking news-zal” fogja tálalni a sajtó, hogy kiárusította Erdélyt.

A PSD elnöke szerint az idei választási évben nem szabad megtörténnie annak, hogy „két hónapos kampány után” a vegyes házasságban élők elfelejtsék: együtt élnek és közös gyermekeik vannak. Megjegyezte: elmúltak azok az idők, amikor az Erdélyről szóló diskurzus érzelmeket váltott ki, és a politikai szereplők feladata normalizálni az Erdélyről szóló közbeszédet.

Ciolacu szerint pártja meg akarja szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget. Hozzátette: továbbiakban is számít az RMDSZ és a PSD helyi szintű együttműködésére. Kifejtette: meggyőződése, hogy az RMDSZ politikusai nem bántódnak meg, ha a szociáldemokraták megszerzik Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget. „Valójában (…) mindannyian különböző etnikumú románok vagyunk: románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek Romániában. Azt hiszem, ez áldás, és nem ok a vitákra, a minket elválasztó dolgok megtalálására” – idézi a maszol.ro a miniszterelnököt.

Ciolacu figyelmeztetett: a 2024-es választási évben bizonyos politikai erők korlátozott számú szavazat reményében a közösségek megosztására törekednek majd, de a „románok, magyarok, ukránok és németek is tudják, hogy ezek provokációk. Isten arra teremtett bennünket, hogy ne széthúzzunk, hanem közösen építkezzünk” – jelentette ki a kormányfő.

The post Román kormányfő: Felejtsük el végre azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük