Levessel öntötték le a Mona Lisát zöld aktivisták

Sokkolta a Louvre látogatóit, amikor két környezetvédelmi tüntető levessel öntötte le a Mona Lisát – írja a Guardian. Leonardo Da Vinci ikonikus festménye golyóálló üveg mögött volt, így a jelek szerint nem érte sérülés az akció során. Az esetről videó is felkerült az X-re, amin látszik, hogy az egyik tüntető leveszi a pulóverét, és a pólóján a francia Riposte Alimentaire aktivistacsoport felirata látható. A múzeum dolgozói azonnal próbálták fekete vásznakkal eltakarni a festményt, de nem tudták elég gyorsan elfedni a látványt a döbbent látogatók elől, így több felvétel is készült.

A Mona Lisát korábban is érte támadás, 2022-ben tortával dobta meg egy nőnek öltözött férfi, de akkor sem sérült meg a festmény. Emellett több országban ért támadás múzeumi műkincseket az utóbbi években, például levessel öntötték le Van Gogh napraforgóiot a londoni National Galleryben. A korábbiakhoz hasonlóan a mostani eset is számos kérdést vet fel azzal kapcsolatban, hogy tudtak az aktivisták levest becsempészni a kiállítótérbe.

Az akcióról készült videó itt tekinthető meg:

ALERTE – Des militantes pour le climat jettent de la soupe sur le tableau de La Joconde au musée du Louvre. @CLPRESSFR pic.twitter.com/Aa7gavRRc4

— CLPRESS / Agence de presse (@CLPRESSFR) January 28, 2024

The post Levessel öntötték le a Mona Lisát zöld aktivisták first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük