A holland miniszterelnök szerint a holokauszt emléknapon „sem hagyhatjuk figyelmen kívül október 7-ét”

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül október 7-ét, a napot, amikor a világ zsidó közössége, a történelemben immáron sokadszorra újra szándékos és megszervezett mészárlással szembesült – jelentette ki Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök, a holokauszt január 27-i nemzetközi emléknapja alkalmából vasárnap.

Az amszterdami Wertheim Parkban található holokauszt-emlékműnél elmondott beszédében Rutte kiemelte: a túszejtés, a nemi erőszak és a csonkítás a “legmocskosabb fegyver” a félelem és a terror terjesztésére – írja az MTI.

A politikus hozzátette: a Hamász iszlamista szervezet Izrael ellen elkövetett októberi terrortámadása antiszemita reakciók hullámát indította el, Hollandiában is iskolák és zsinagógák védelmének megerősítéséhez vezetett.

Épp ezért ígéretet tett arra, hogy mostantól minden nap és mindenkivel beszélni fog a gázai háborúról. A nyílt és kritikus párbeszédet Izraelről és Izraellel fenn kell tartani – jelentette ki.

A miniszterelnök egyúttal sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az emberek ismét nem érezhetik magukat biztonságban, hogy az atrocitások veszélye ismételten világszerte fennáll. Az antiszemitizmus ismét nyíltan jelenik meg, ami még inkább szükségessé teszi annak hangsúlyozását, hogy a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg, hogy a “Soha többé Auschwitz!” ne váljon üres frázissá.

Ma több mint 100 ezer holland zsidó és több mint 200 holland roma és szinti emléke előtt tisztelgünk, akiket származásuk miatt gyilkoltak meg. Tisztelettel adózunk emlékük előtt, és nem tehetünk jobbat, mint hogy továbbra is szót emelünk a gyűlölet és a kirekesztés, az erőszakkal való fenyegetés és az antiszemitizmus ellen

– fogalmazott a beszédében.

Rutte végezetül hangsúlyozta: folytatni kell a megemlékezést a múltért és a jelenért, az áldozatok emlékének őrzése miatt, valamint a jövő nemzedékeinek érdekében. A holokauszttal kapcsolatos ismereteinket pedig át kell adni a fiataloknak, mert nem engedhetjük meg, hogy ez újra megtörténjen.

The post A holland miniszterelnök szerint a holokauszt emléknapon „sem hagyhatjuk figyelmen kívül október 7-ét” first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük