Orbán Viktor biztosan nem lesz az Európai Tanács elnöke

Charles Michel, úgy döntött, hogy mégsem indul a júniusi európai parlamenti választásokon, így kizárható, hogy akár ideiglenesen is Orbán Viktor vegye át a helyét az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöki pozíciójában, írja a Guardian.

Mint ismert, ha Michelt indulása esetén megválasztották volna, akkor július közepén foglalhatta volna el a helyét az Európai Parlamentben, így az Európai Tanács vezető posztja megüresedett volna. Ezzel párhuzamosan pedig Magyarország veszi át ugyancsak júliusban az EU Tanácsának soros elnökségét. Márpedig megválasztott elnök hiányában az aktuálisan elnöklő ország szervezi és vezeti a Tanács üléseit, aki ebben a forgatókönyvben Orbán Viktor magyar miniszterelnök lehetett volna.

Erre mostanra semmi esély nem maradt. Michel hat nappal azelőtt, hogy Orbán Viktor várhatóan megvétózza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagot az uniós csúcson, meggondolta magát és marad a helyén.

Michel a Facebookon megjelent közleményében azt írta, átgondolta a terveit, miután azt intenzív médiafigyelem és az uniós intézményen kívüli extrém reakciók követték.

Nem akarom, hogy a döntésem elvonja a figyelmünket a küldetésünkről, vagy aláássa az intézményünket és az európai projektünket, ahogy azt sem, hogy bármilyen módon visszaéljenek vele és megosszák az Európai Tanácsot

– fogalmazott.

Pénteken a Politico írt egyébként arról, hogy Brüsszel azzal fenyegeti Magyarországot, hogy kizárja az uniós szavazási folyamatból, ha szabotálja 50 milliárd euróról szóló döntést.

The post Orbán Viktor biztosan nem lesz az Európai Tanács elnöke first appeared on 24.hu.

 Read More

​  

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük